Herbata reklamowa – czy może odwadniać?

Herbata reklamowa
Herbata reklamowa

Herbata to napój, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie dnia. Pije się ją zarówno rano, razem ze śniadaniem, jak i po południu, w towarzystwie ulubionego ciasta, czy wieczorem, przed snem. To także popularny napój podczas różnego rodzaju wydarzeń branżowych takich, jak targi, sympozja czy konferencje. Herbata bardzo często serwowana jest także w czasie spotkań z klientami w siedzibie firmy. Napój ten znany jest ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Jednocześnie, często spotkać można się z opinią jakoby miał on odwadniać organizm. Ile w tym prawdy?Herbata reklamowa (lecz także kawa) pita w nadmiarze, zdaniem wielu osób może mieć działanie odwadniające, co w niekorzystny sposób wpływa na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Rzeczywistość pokazuje jednak, że tego typu przekonania nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. Jak pokazują statystyki, herbata to drugi po wodzie płyn, po który sięgamy, aby zaspokoić pragnienie. W wielu krajach świata picie herbaty jest tradycją i codziennym rytuałem. Pogląd dotyczący tego, że herbata może mieć właściwości odwadniające wziął się z tego, iż zawiera ona w swoim składzie duże ilości alkaloidów, głównie teiny, która to znana jest ze swoich właściwości moczopędnych.

Herbata reklamowa a właściwości moczopędne – jaką zależność można tutaj zaobserwować? Są one słabe i nie mają znaczącego wpływu na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Aby herbata miała działanie odwadniające, każdego dnia należałoby spożywać kilkanaście filiżanek tego napoju. Kilka kubków herbaty nie ma żadnego wpływu na odwadnianie organizmu. Duże dawki teiny w niej zawarte, owszem, pobudzają pracę nerek, lecz na krótki czas. Przy regularnym piciu dużych ilości herbaty organizm przyzwyczaja się do określonego poziomu alkaloidów, w konsekwencji czego przestaje na nie reagować.

Wbrew pozorom, Herbata reklamowa posiada właściwości nawadniające, a co więcej – w korzystny sposób wpływa na kondycję naszego organizmu. Co codziennego jadłospisu warto włączyć inne jej gatunki – zieloną, czerwoną czy białą.